Als fundering voor onze houten serres in ceder Kokon, zijn er 2 mogelijkheden:

  • Ofwel voorzie je zelf een fundering waar de serre op wordt geplaatst.
  • Ofwel maak je gebruik van het optioneel funderingsprofiel in duurzaam hout met grondpinnen.

Zelf een fundering voorzien

Indien je kiest voor een fundering in beton, dan is dit ofwel een volledige verharding (een betonplaat over de volledige oppervlakte van de serre), ofwel enkel de contouren van de serre (waardoor je binnen in de serre aarde behoudt). 

Borduren in massief beton (geen holle) die in stabilisé worden vastgezet, zijn hiervoor bijvoorbeeld geschikt. We raden boordstenen van 10 cm dik en minstens 20 cm hoog (die minstens 5 cm boven het niveau van het terrein uitsteken).  

Zowel voor de betonplaat als voor een fundering met boordstenen, geldt dat je best voorziet om rondom 3 cm extra te voorzien rond de buitenafmetingen van de serre. 

De serre wordt, éénmaal ze is gemonteerd, met schroeven verankerd die door het onderprofiel van de serre gaan en in het beton van de fundering worden vastgezet. 

Gebruik maken van het funderingsprofiel in duurzaam hout met grondpinnen

Ideaal is om gebruik te maken van dit optioneel funderingsprofiel in duurzaam hout met grondpinnen. Het zorgt ervoor dat je op een zéér eenvoudige manier een sterke fundering voorziet om je serre op te plaatsen. Je hoeft dus geen andere fundering meer te voorzien. Het kader van dit funderingsprofiel komt gewoon op de aarde en wordt vastgezet met grondpinnen.

Je kan er bovendien een niveauverschil tot 15 cm mee opvangen!

Dit pakket bestaat uit:

  • een houten kader in het zéér duurzame hout Accoya
  • een systeem met bevestigingsbeugels, verstelbare draagplaten en grondpinnen

Wat is Accoya?

Accoya is geen klassieke houtsoort, het is een merknaam.
Accoya begint als een snelgroeiende naaldboom (pinus radiata) die in productiebossen groeit. Na het oogsten doorlopen de planken en balken een modificatie: door middel van een acetylatieproces (tot in de kerne van het hout) wordt het hout buitengewoon rotbestendig en uiterst vormstabiel. Dit proces is een milieuvriendelijke houtmodificatie technologie die ervoor zorgt dat snelgroeiend naaldhout de eigenschappen krijgt van het allerbeste tropische hardhout.

Accoya krijgt hierdoor een klasse 1 duurzaamheid en overtreft daarmee zelfs de meest duurzame hardhoutsoorten zoals bvb. teak.

Door de behandeling krijgt Accoya een levensduur mee van gegarandeerd 50 jaar boven de grond en 25 jaar in de grond of in zoetwater.
Op Accoya is er 25 jaar garantie.

Deze houtsoort is dan ook de logische keuze om te gebruiken als stevige fundering voor onze houten serres in ceder.

Hoe monteren?

We hebben 1 set funderingsprofiel voor de 3 serres. De balken op de lengte zullen dus moeten afgekort worden volgens de lengte van uw serre. Op de lengtebalken zullen markeringen staan om aan te duiden waar de balken eventueel moeten ingekort worden (afhankelijk van de lengte van uw serre).

Met de balken maak je zo een rechthoekig kader waar dan de serre op wordt geplaatst. De gaten in de balken zijn voorgeboord.

In het pakket zitten verstelbare bevestigingsplaten en grondpinnen. Deze materialen zijn behandeld zodat ze anti-corrosief zijn.
De bevestigingsplaten en de grondpinnen worden vastgemaakt aan het houten kader.

Het kader met de grondpinnen worden in de grond gebracht. Aan de hand van de moeren en de verstelbare bevestigingsplaten kan het niveau van het funderingsprofiel aangepast worden om zo een perfect vlakke ondergrond te creëren. 

Volgend filmpje geeft een duidelijk beeld van hoe dit funderingsprofiel werkt in de praktijk. Let wel: het hout dat gebruikt wordt in dit filmpje is niet het Accoya hout. Het filmpje is gewoon ter illustratie van de werking van dit op funderingsprofiel.

Bekijk hier dit filmje.

Indien gewenst, kan je ook werken zonder de ronde platen als je geen opening wenst tussen het basisprofiel en de grond. In dat geval moeten natuurlijk alle punten rond de grondpinnen opgevuld worden met snelbeton. Of je zou ook de ronde platen wat in de grond kunnen ingraven zodat het basiskader mooi op de grond rust.

Na montage van dit funderingskader, heb je de perfecte ondergrond om jouw cederhouten serre op te monteren!