Waar plaats ik best mijn serre? Je koopt een serre om er zoveel mogelijk van te genieten, toch? Denk daarom goed na en geef je serre geen willekeurig plaatsje in je tuin. Beschut tegen de wind Als je weet dat koude wind zo’n 50% van het warmteverlies veroorzaakt in de serre, zorg je maar beter voor wat beschutting. Staat er een haag in je tuin? Plaats de serre ernaast, zo is ze tegen de meeste wind beschermd.

Let wel dat er voldoende afstand tussen de haag en de serre is, zodat er geen schaduwrijke plekken ontstaan boven je planten.

Net voldoende zon

Een plekje gevonden dat de meeste wind tegenhoudt? Ga dan even na hoe het zit met de zoninval. Te weinig zon belemmert de groei van je planten, te veel zon zal ze verbranden. De ideale oriëntatie is daarom zuidwest. De deuropening plaats je naar het zuiden, de lange zijden met de grootste glasoppervlakte naar het oosten en westen. Zo warmt de serre gelijkmatiger op en koelt ze ook minder snel af. Als je denkt dat je serre toch te veel zon zal vangen, opteer je best voor een serre met een extra dakraam. Wat verluchting kan al veel doen.

Ook als je in de stad woont en maar over een kleine oppervlakte beschikt, is een serre waarbij je zowel een deur als een dakraam kan openzetten de perfecte optie. In kleinere serres is verluchting een must, zodat het niet te warm wordt binnenin en je planten voldoende zuurstof krijgen.

Denk op tijd aan uitbreiding

Heb je de wind, watertoevoer en temperatuur onder controle? Dan houdt niets jouw planten nog tegen om te groeien, waardoor je serre al vlug overvol staat met verschillende soorten groenten, fruit, kruiden… Uitbreiding zal al snel nodig zijn, want hoe groter het volume, hoe constanter de temperatuur. En laat dat nu net de succesfactor zijn voor een geslaagde oogst. Maak je serre toegankelijk Hoe gemakkelijker je serre te bereiken is vanuit je huis, hoe meer je zal genieten van je verse groenten en kruiden. Als je een lekkere maaltijd aan het koken bent, wil je toch niet een heel stuk afleggen vooraleer je je heerlijk verse kruiden uit je serre kunt plukken en toevoegen aan je gerecht?! Klaar voor je eigen serre? Neem snel een kijkje op www.tuinserres.com/glazen-serres. Veel tuinplezier!