Dé specialist in hobbyserres, tunnelserres en tuinbenodigdheden

Zelf zaaien of toch plantjes aankopen?

Zelf zaaien of toch plantjes aankopen? Als je een tuincentrum binnenstapt, zie je dat er vanaf februari al een groot aanbod aan plantjes beschikbaar is. Maar wat doe je nu best: zaden of plantjes kopen?
 
Een grote keuze
Beiden hebben voor- en nadelen. Bij zaden heb je een veel ruimere keuze. De speciale soorten vind je bijvoorbeeld wel in zaden, niet in plantjes. Als je zaait, weet je bovendien ook nooit hoeveel plantjes er uiteindelijk zullen groeien. Daardoor krijg je vaak een teveel aan één soort. Één groot pluspunt daaraan: je kan er je buren heel gelukkig mee maken!
 
Gebruik zeker zaai- en stekgrond als je zaait. Dat is luchtige potgrond die de juiste voedingsstoffen bevat om de plantjes gemakkelijk te laten kiemen. Gewone potgrond zal de kiemplantjes verbranden, omdat de voeding te sterk is voor de fijne zaadjes.
 
Combineer en oogst
Bij planten kan je makkelijker verschillende soorten combineren, omdat je perfect kan bepalen hoeveel je van elke soort plant. Je wil bijvoorbeeld 2 planten trostomaten, 1 plantje vleestomaten en 3 plantjes aperitieftomaatjes.
 
De plantjes die je aankoopt, zijn opgekweekt in ideale omstandigheden. Ze beschikken over een sterk wortelgestel, waardoor je niet enkel zekerder bent van een geslaagde oogst, maar ook sneller resultaat ziet. Let wel, plantjes zijn vaak iets duurder dan zaden.
 
Niet alles is handig in plantvorm, sommige groenten zoals radijs, spinazie en wortelen zaai je nog altijd beter uit.
 
Op zoek naar plantjes of zaden voor in je serre? Spring eens binnen bij Tuincentrum Depreitere in Koekelare.
 
Tip: Zet de planten die je aankocht een kwartiertje voor je ze plant in een schaal met water. Daarna plant je ze uit en laat je de bovenkant van het blokje net iets boven de aarde uitsteken.
 
Geënte groentenplanten: de nieuwste trend in moestuinland
Groenten zoals tomaten, aubergine, paprika of komkommer worden in de professionele tuinbouw al langer geënt. Wat nieuw is, is dat geënte planten ook voor de hobbytuinder een grote meerwaarde kunnen bieden.
 
Als een plant geënt is, betekent dat dat het bovengrondse deel van een ‘gewone’ plant samengegroeid is met de onderstam van wat we noemen een ‘wilde’ plant. Die ‘wilde’ plant is beter bestand tegen ziektes en is meer groeikrachtig. Wat wil zeggen dat de oogst groter zal zijn.
 
Geënte planten zijn iets duurder, maar door de grotere opbrengst zijn ze hun geld meer dan waard. Bovendien hou je in je serre ook plaats vrij voor die meloenplant waar je al zolang naar verlangt.
 
  Kristof     22-03-2017 20:57     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes over de wereld van serres en moestuinen? Schrijf je dan vlug in!

Tuinserres.com

Tuinserres.com is een onderdeel van tuincentrum DEPREITERE bvba

Bedrijfsgegevens

Stalpaertstraat 2
B-8680 Koekelaere

T 051 58 92 23
E advies@tuinserres.com

BTW BE 0870.787.311

Openingsuren

Ma 13:00 - 18:30
Di 08:45 - 18:30
Wo 08:45 - 18:30
Do 08:45 - 18:30
Vr 08:45 - 18:30
Za 08:45 - 17:30
Zo Gesloten
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan absoluut geen persoonlijke gegevens op !